Podul Targului de Afara

From In Bucuresti
Revision as of 02:51, 29 June 2024 by Cornel (talk | contribs) (Created page with " '''Podul Târgului de Afară''' - Acesta este Calea Mosilor de astazi. Acest pod a plecat de linga Curtea Domneasca, adica de la gardurile care desparteau viile domnesti. Initial podul pornea de la punctul unde a fost strada Decebal la stänga si C alea Väcäresti la dreapta(Pe acea vreme, calea Vacaresti se numea, asa e banuiala „Drumul care duce la Sarbi”). Mai tirziu calea Mosilor pleca de la Bazaca, adica din piata Sfintului Anton. Initial intre aceastä piat...")
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search
Podul Târgului de Afară - Acesta este Calea Mosilor de astazi. Acest pod a plecat de linga Curtea Domneasca, adica de la gardurile care desparteau viile domnesti.

Initial podul pornea de la punctul unde a fost strada Decebal la stänga si C alea Väcäresti la dreapta(Pe acea vreme, calea Vacaresti se numea, asa e banuiala „Drumul care duce la Sarbi”). Mai tirziu calea Mosilor pleca de la Bazaca, adica din piata Sfintului Anton. Initial intre aceastä piatä si Sfantul Gheorghe Vechiu (locul initial de pornire a podului) erau terenurile Curtii Domnesti.

Podul Tärgului de Afarä a inaintat repede, fiinca era foarte animat.

La inceput, el nu a fost croit decat panä la biserica Sfintilor, unde era bariera orasului apoi imediat oborul pe proprietätile domnesti. Aceastä bisericä se numea pe atunci biserica Sibilelor.

Dar oborul a fost impins mereu mai departe, fiindcä desvoltarea comertului inmultea cladirile si populatia neincetat.

Animatia acestui pod era provocatä de faptul cä era in legaturà cu trei tärguri: 1.Oborul, 2. „Targul Dinauntru” care era längä Curtea Domneasca, 3. „Targul de Sus” care era in cartierul negustoresc, cuprins intre biserica Coltea si partea de räsärit a Curtii Domnesti, adica pärtile numite Piata Lupoaicei(astazi Piata Roma), parte din strada Coltei, strada Sfintilor, etc. Cand s-a podit acest pod, s-au täiat din pädurile Ilfovului, Vlascei, Dâmbovitei, 13600 de podini, fiindca strada avea atunci lungimea de 1462 stânteni.

Dar cu toatä podeala, oamenii nu puteau trece pe acest pod decat insotiti de masalagii, caci altfel si-ar fi frânt picioarele in gäurile podelelor.

Podul Târgului de Afară a apărut în timpul domnitorului Şerban Vodă Cantacuzino (1640 – 1688).