Biserica Kretzulescu
Adresa: Calea Victoriei Nr. 45 | Ani in existenta: 1720 - Prezent |
Adresa alternativa: | Google Maps |
In cladire au functionat: |
Biserica Cretulescu, a fost constrnita pe locul care in sec. al XV1I-lea se afla proprietatea printului Mavrocordat (1689-1746) loc pe care acesta l-a daruit Cancelarulni sau Iordache Cretulescu, descendentul unei vechi familii boeresti cunoscute in istorie inca din secolnl al XV-lea si inrudita de aproape en familia domnitoare a Basarabilor. Iordache Cretnlescu a refacut vechea biserica din lemn care se afla pe acea proprietate. Noua biserica ridicata in piatra, a fost terminata in 1720. Intrarea se face printr-un gang boltit.
Pana la demolarea Hanului si a caselor adiacente in 1939, in dreapta bisericii se gasea o casa care apartinea descendentilor lui Iordache Cretulescu. in aceasta casa a fost organizat complotul militar din 1866 pentru detronarea printului Cuza, complot condus de generalul Dimitrie Cretulescu care era atunci seful diviziunei teritoriale. Familia Cretulescu poseda una din cele mai vechi si mai pretioase colectiuni artistice.
Mai jos un fragment di Cartea Bucurestii din 1929:
In stanga, avem aleea care duce la biserich ; langa usa de la intrare, afara sarcofagiul lui Constantin Cretulescu mort in 1865. in pridvorul bisericii se mai observa urmele unei frumoase picturi a caror culori sunt inca proaspete. Deasupra usei dela intrare, o lespede sculptata in litere de aur, reaminteste in cateva randuri grecesti origina bisericei. In interior biserica a fost mult schimbata, ceea ce si explica prezenta diferitelor elemente care nu se leaga cu stilul vechei arhitecturi. Tampla si cele patru mari icoane cere se gasesc in pronaos sunt in stilul renasterii si dateaza din secolul al XIX-lea Pictura refacuta in 1860 s'a stricat. Icoana Fecioarei in argint, e cea mai frumoasa din tarn si dateaza din 1749; frumoase sunt candelele in argint. Duminica dimineata dela 10 la 11, se dau concerto religioase foarte renumite.
Fig01 - 1846 1852 Planul Rudolf Artur Borroczyn
Fig02 - 1890 Sacagii, iarna, pe Calea Victoriei Nr.24. Pe fundal Biserica Sarindar si zidul inconjurator.
-
Fig01
-
Fig02
Links: