Banca Poumay

From In Bucuresti
Jump to navigation Jump to search

Banca Poumay sau Poumé-Xanto (Google Maps)[edit | edit source]

Adresa: Str. Doamnei Nr. 5 Ani in existenta: 1873 - 1900
Adresa alternativa: Str. Doamnei Nr. 3, Str. Paris Nr. 5, Str. Academiei Nr. 1 Google Maps
Arhitect: Jean Alfred Gottereau *Bănci

Dl. Jacques Poumay(sau Poumé) Sr. a fost Consul al Belgiei la București in perioada unirii principatelor romane. Apropiat al Domnitorului Cuza poarta discuții cu acesta pentru înlesnirea unui împrumut financiar pe piața belgiana si de asemenea i se cere părerea in legătura cu finanțele Principatelor Unite. Este numit Consul General la București pe 6 februarie 1859.

Jacques Poumay a înlesnit in 1857, discuțiile care ar fi trebuit sa aducă pe Contele Filip de Flandra pe tronul României. In 1866 tronul a fost oferit din nou Contelui Filip de Flandra dar acesta refuza.

In 1867 Guvernul Roman la sugestia Printului Carol, a cerut înlocuirea consulului general Jacques Poumay.

In același timp se pare ca Poumay nu l-a agreat de loc pe Carol.

La 24 decembrie 1868 Belgia l-a numit la București pe Pitters Stiegart.

Banca Poume şi Xanto pe stanga

Jacques Poumay se stabilește in București si deschide o instituție financiara proprie, care avea sa devina Banca Poumay(Poumé) iar mai târziu Banca Poumay Xanto(Xantho).

In 1869 este depusa garanția necesara la banca lui Jacques Poumay pentru a facilita începerea operațiilor.

In 1872, instituția se numește Jacques Poumay stabilimente de credit. (Poumay Jaques Sucursala, Doamnei Nr.3 (Nr. 5 in 1891).

In 1873 Jacques Poumay, promovează înființarea unei "Bănci Naționale a României".

Tot in 1873 arhitectul Paul Gottereau construiește pentru sediul băncii Societatea Financiară a României imobilul de pe Str. Doamnei Nr. 3. Viitorul sediu al Băncii Poumay-Xanto. Dupa unele opinii exista posibilitatea ca aceasta cladire sa fi fost proiectata de tatat acestuia arhitectul Jean Alfred Gottereau, activ in Bucuresti in aceasta perioada.

In aceiași perioada se înființează Banca Poumay Xanto Prin asocierea Casei de credit Jacques Poumay cu afacerea Nicolae Xanto. Acesta devine ginerele lui Poumay căsătorindu-se cu fiica acestuia, Jeana Xantho(Poumay).

Situația financiara a băncii devine precara in urma investițiilor prost planificate si executate.

Banca opera cu fonduri proprii si străine, in strânse legături cu Credit Lyonnais si mânuia majoritatea operațiunilor de devize cu Franța si Belgia. In urma tranzacțiilor prost mânuite banca pierde majoritatea banilor împrumutați de la firmele străine. Banii împrumutați de la firmele străine au fost rambursați, dar banca in sine nu mai era viabila folosind toate depozitele investitorilor pentru a plăti datoria străină.

In 1876 Jacques Poumay se sinucide pentru a nu fi forțat sa declare faliment. Banca in sine întrerupe toate activitățile financiare.

Jeana Xanto(Xantho), succesoarea lui Jaques Poumay si Nicolae Xanto(Xantho), sunt dați in judecata pentru pagube. (Monitorul Oficial al României, 47, nr. 109, 16 mai 1878-79).

Jeana si Nicolae Xanto au domiciliul in București Str. Mihai Voda Nr. 6 pana in anul 1894, dar in momentul începerii procesului ei erau de mult plecați din Romania având domiciliul in Paris. Se pare ca cei doi soți dupa 1894 nu mai au o adresa fixa in Romania.

Almanahul "Tout-Bucarest. Almanach du high life de l’Indépendance Roumaine 1911, 1923 si 1924" arata următoarea adresa: "Nicolas XANTO et Mme Jeanne Xanto, née Poumay, 43, Avenue du Bois de Boulogne, Paris et Nice".

 „Se publica spre generala cunoscinta ca firma Jacques Poumay Succesorii, compusa din D-nii Nicolae Xanto, Jeanna Xanto, avênd de procurator pe D. Rudolf Fener, cuprocura autentificata de sectia de notariat din Ilfov, No. 418 din 1878, s'a inscris in registrul de firme sociale sub No. 2 din 6 Iúnie 1884, ca numitii au casa de banea in Bucuresci, in strada Dóamnei No. 3.” Din Monitorul Oficial al României, 52, nr. 089, 25 iulie 1884

In perioada 1756(aprox.)-1868 terenul aflat la intersecția Str. Doamnei cu Str. Academiei a fost ocupat de Hanul Golgota sau Hănișorul. Proprietarul terenului, a fost I. Petrovici. Familia Petrovici a deținut proprietăți considerabile in zona. Pe locul vechiului han se construiește clădirea care avea sa adăpostească începând cu 1873 Banca Poumay.

In 1873 arhitectul Paul Gottereau construiește pentru sediul băncii Societatea Financiară a României imobilul de pe Str. Doamnei Nr. 3.

Intre 1881 si 1904 in vechea casa care a fost sediul Băncii Poumay, (str. Doamnei colt en str. Poincaré), a funcționat Bursa din București.

Banca Poumay Xanto intra in faliment in octombrie 1900.

„Vechea casa de banca Jacques Poumay Succ. din București a intrat in lichidatiune pe ziua de 8 (21) Octombrie a. c. si contractul de asociațiune dintre d. Nicolae Xanto si soția sa d-na Jeanna Xanto, născută Poumay, proprietarii firmei, este desfăcut. D. Nicolae Xanto a luat asupra-si sarcina de a lichida afacerile si concediat o parte din personal. Deși soții Xanto si-au manifestat mai de mult intenția de a lichida casa lor de banca, totuși faptul că s-au hotărât acum in mod definitiv e un semn mai mult al timpului critic de care suferă întreg comerțul tarei. Banca Poumay a fost o sprijinitoare sincera a clientelei sale serioase si de aceea dispariția ei va fi regretata de multa lume.” Din România economică, 02, nr. 42, 15 octombrie 1900

Clădirea este cumpărată de frații Zografi (D. & D. Zografi) . Aceștia au deschis aici o băcănie, faimoasa la vremea respectiva. Restul încăperilor erau folosite de către diferite firme.

Începând cu data de 10 Mai 1912, clădirea este folosita pentru proiecții cinematografice sub numele de Cinema Lux.

Din păcate clădirea este demolata in 1913 pentru a construi un nou cinematograf. Noul Cinema Lux este inaugurat pe 25 decembrie 1913.

„Cinematograful Lux a fost reconstruit si reorganizat. Clădirea noua a fost ridicata după planurile cele mai corespunzătoare, are 700 de locuri comode, instalațiunea este idealul confortului si higienei. Ventilația sistem "Jajag", fără curent, precum si caloriferul sunt tot ce tehnica moderna a putut da mai desăvârșit.” (Adevărul, 26, nr. 8725, 25 decembrie 1913)

In iulie 1931 începe demolarea imobilului care a adăpostit Cinema Lux. Pe locul ei se va ridica Blocul Adriatica in 1933, finalizat in 1934.

 
Din registrul autorizațiilor de construcții (1 Ianuarie -1933 - 15 Februarie 1933, Sectorul III albastru) 
Nr. de înregistrare: 1366/933
Numele si pronumele proprietarului - Succesiunea Zografi
Str. si Nr. unde se construiește - Str. Academiei 1 bis  
Felul construcției - rep. radic.
Monitorul Uniunei Orașelor din România  Organ Oficial al Asociaţiunei Comunelor Urbane, 10, nr. 01-02, ianuarie-februarie 1933
 

Adresa pe care se afla Banca Poumay Xanto a fost in timp Ulița Doamnei, Str. Doamnei (Nr. 3 si 5), Str. Paris, Str. Academiei Nr. 1 si din nou Str. Doamnei Nr. 5.

 


Links:

Hănisorul sau Hanul Golgota

Cinema Lux

Hanul Golgota