Cazarma Malmaison

From In Bucuresti
Jump to navigation Jump to search

==Cazarma Malmaison==[edit | edit source]

Localizare: Calea Plevnei 137C Ani in existenta: 1866 -
Adresa alternativa: Google Maps
: Închisoarea Malmaison *Cladiri Istorice *Calea Plevnei *Cazărmi

Cazarma a fost ridicată în vremea domnitorului Gheorghe Bibescu, în 1844, sub denumirea de „Cazarma călăreților”, cu scopul de a adăposti unitățile pendinte de arma cavalerie (infanteria își avea reședința în Dealul Spirii). În anii de domnie ai lui Alexandru Ioan Cuza acest cartier militar a primit numele de „Malmaison” în semn de recunoștință față de statul francez, care în acei ani a trimis o misiune militară pentru organizarea Armatei Române.

De-a lungul timpului, cazarma a adăpostit mai multe unități militare din cadrul Ministerului Apărării Naționale (regimente și batalioane), iar în perioada interbelică a găzduit reședința Corpului 2 Armată, fiind punctul de comandă al garnizoanei București. În anii 1920-1930, aici au funcționat arestul, Parchetul militar și Consiliul de Război/Tribunalul militar al Corpului 2 Armată, organe ale justiției militare care au instrumentat și judecat celebre procese politice în epocă, precum procesul grevelor de la Grivița (1933) sau procesul liderului gardiștilor, Corneliu Zelea Codreanu (1938). Totodată, la Malmaison aveau loc funestele ceremonii de degradare militară și îndepărtare din armată a ofițerilor din garnizoana București, care fuseseră condamnați de instanțele militare.

În 1941, arestul cazarmei Malmaison este alocat Secţiei de poliţie judiciară militară din Direcţia justiţiei militare a MapN, care era titulatura de acoperire a Secţiei a VIII-a Juridică din Serviciului Special de Informații – structură subordonată SSI, care se ocupa cu cercetarea-investigarea cazurilor „grele” (trădare, spionaj, sabotaje). Până la 23 august 1944, la închisoarea din Calea Plevnei nr. 139 au fost deținuți și interogați diverși oponenți politici ai regimului Antonescu, parașutiști sovietici, spioni – vezi grupul de spioni filo-britanici Rică Georgescu-Augustin Vișa, grupul adolescenților evrei din organizația „Hașomer Hațair”, liderul organizației comuniste bucureștene (Petre Gheorghe) ș.a.m.d.

După 23 august 1944, Secţia a VIII-a Juridică din SSI a fost desființată, iar odată cu instaurarea guvernului Petru Groza (6 martie 1945), arestul din Plevnei a trecut în subordinea Secției/Direcției a III-a anchete din SSI, condusă de colonelul Gheorghe Filipescu. După trecerea SSI din subordinea Președinției Consiliului de Miniștri în cea a Ministerului Afacerilor Interne (1951), respectiv în organigrama Direcției „A” informații externe, arestul din Malmaison a fost mutat la Direcția a II-a contraspionaj din DGSS/MSS/MAI, sub denumirea de Închisoarea Plevnei. Prin acest loc de deținere au trecut: Nicolae Malaxa (februarie 1941), Egon Balas (1952 – 1954), diplomatul Camil Demetrescu, fostul premier Petru Groza (1943 – 1944), liderul național-țărănist Corneliu Coposu, Maria Ioana Cantacuzino/Oana Orlea, nepoata compozitorului George Enescu, scriitorii Mircea Damian (1941) și Paul Goma (anii 1950).

După cutremurul din 1977, când una dintre laturile Malmaisonului s-a prăbușit, întregul complex militar a fost dezafectat pentru a fi încredințat unei instituții civile – IPROCHIM.


 


 
 
 
Cazarma Malmaison, Ovidiu Diaconescu an V, sem. II, 2020-2021 Facebook "Atelier Iulia Stanciu"



Links:

Cazarma Malmaison Bucurestii Vechi si Noi

armyuser

Inchisoarea