Hotel Bratu

From In Bucuresti
Jump to navigation Jump to search
Adresa: Calea Griviței 130 Ani in existenta: 1905 - Prezent
Adresa alternativa: Google Maps
In cladire au functionat: Hotel Grivița *Hoteluri


Via Dl. Georges Eneas.
 
Hotel Grivița, fost Hotel Bratu 
Clădirea Hotelului Bratu (propr. Bratu Al., Calea Griviței, nr. 130 - Anuarul Socec 1923-1924 – Hoteluri) din Calea Griviței nr. 130, colț cu Strada Gheorghe Polizu, vis-a-vis de Școala de Poduri și Șosele (viitoarea Politehnică), a fost construită în anul 1905.
Proprietarul hotelului a fost tatăl inginerului Emilian Bratu (n. 1904 - d.1991), fondatorul școlii de inginerie chimică din România, absolvent al Școlii Politehnice din București (1927), cu specializări la Școala Politehnică din Viena (1928), la Școala Politehnică din Karlsruhe (1929), în atelierul Andreas Hofer din Mülheim (1930), în laboratorul profesorului K. Arndt de la Școala Politehnică din Berlin-Charlotenburg (1930), Doctor în Științe Tehnice al Școlii Politehnice din Viena (1936), Membru titular al Academiei Române (1974).
Emilian Bratu a activat întreaga viață la Politehnica din București: asistent universitar (1928), conferențiar universitar (1940), profesor universitar (1948-1971), decan al Facultății de Chimie Industrială (1955-1957 și 1962-1971), Șeful Catedrei de Procedee și Aparate, devenită ulterior Catedra de Inginerie Chimică, autor, printre multe alte manuale și lucrări științifice, al cărții ”Operații și Utilaje în Industria Chimică” devenită într-o altă ediție ”Operații Unitare în Ingineria Chimică”, manual de referință pentru studiul Ingineriei Chimice la toate facultățile de Chimie Industrială din țară.
Familia Bratu își avea locuința în imobilul din Calea Griviței nr. 46, colt cu Strada Semicercului, imobil în care a locuit și Zoe Dumitrescu Bușulenga, după cum atestă placa de marmură prinsă pe zidul clădirii (v. imaginile 8…11).
Hotelul, care în anii ‘20 – ‘40 era cunoscut sub numele proprietarului -Hotel Bratu-, a căpătat după naționalizare denumirea de Hotelul Grivița. 
Fiind plasat foarte aproape de Gara de Nord, hotelul era foarte frecventat de oameni de toată mâna, atât în perioada interbelică, cât și mai târziu. În perioada interbelică, acest hotel a găzduit două personalități din lumea muzicii. Una dintre aceste personalități a fost soprana Hariclea Darclée, „privighetoarea Carpaților“ cum era supranumită, pentru a cărei voce Giacomo Puccini a compus opera ”Tosca”, iar Pietro Mascagni a compus opera ”Iris”, Hariclea Darclée care a fost aplaudată la Scala din Milano de însuși Giuseppe Verdi și care s-a impus ca primadonă în marile teatre de operă de la Paris, Berlin, Milano, Buenos Aires, Barcelona și Sankt Petersburg. După încheierea carierei, Hariclea Darclée, săracă și bolnavă, și-a petrecut ultimii ani din viață la Hotelul Bratu, unde a și murit în anul 1939. Foarte săracă fiind, Hariclea Darclée a fost înmormântată în Cimitirul Bellu, pe cheltuiala Ambasadei Italiei la București. 
Cealaltă personalitate, marele muzician George Enescu, care nu a avut niciodată o casă în București și care trebuia să se deplaseze frecvent cu trenul în Franța, prefera Hotelul Bratu deoarece era foarte aproape de Gara de Nord. Când venea în București, Enescu închiria cu luna, la Hotel Bratu, un apartament de trei camere, dotat cu pian. 
În anii ‘60, la parterul Hotelului Grivița, pe latura din Calea Griviței, pe lângă restaurantul propriu, era o Agenție CEC, o Agenție Loto-Pronosport și un Birou de Copiat Acte. În anii ’70, în locul Agenției Loto-Pronosport și al Biroului de Copiat Acte s-au instalat un Atelier de Lenjerie, respectiv un Atelier de Balonseide. 
Pe latura din Strada Gheorghe Polizu, la parterul hotelului se găsea în anii ‘60-‘80, Anticariatul Nr. 9, foarte frecventat de către studenții de la Politehnică, și nu numai.
În final, o fotografie de la începutul anilor ’30 care reprezintă perspectiva Străzii Polizu, adiacentă hotelului, văzută din Calea Griviței (v. imaginea nr. 7).  Pe partea dreaptă a Străzii Gheorghe Polizu, după Hotelul Bratu, se zărește firma Hotelului Regele Ferdinand, antrep. Cobnert B., Str. Polizu, nr. 8 (v. Anuarul Socec 1923-1924 – Hoteluri), după care, la nr. 10, urmează Căminul în care erau cazați cursanții Școlii Superioare de Arte și Meserii. În continuare, pe aceeași parte, spre Piața Buzești, era Spitalul de Chirurgie Polizu al Asigurărilor Sociale construit în anul 1930 și transformat în anul 1945 în Maternitatea Polizu.
În stânga imaginii este clădirea (inaugurată în anul 1886 de către Regele Carol I) a Școlii Politehnice, fostă Școala de Poduri, Şosele şi Mine și actuala Universitate ”Politehnica”, urmată de localul Școlii Superioare de Arte și Meserii, local preluat, după desființarea acesteia în 1936, de către Politehnică.
După 1990, Hotelul Grivița a intrat în proprietatea fraților Micula, patronii European Drinks care nu l-au renovat, lăsându-l să se degradeze foarte mult.
Între timp, alături de clădirea degradată a Hotelul Grivița, zid în zid cu aceasta, omul de afaceri Dorin Cocoș, soțul ”omului politic” Elena Udrea și-a construit hotelul EuroHotels. Deranjat de hotelul vecin, ruinat, la 27 mai 2012 Dorin Cocoș l-a cumpărat și, renovându-l complet, l-a redeschis în anul 2014.




 2020



Links:

[https:// ]

[https:// News]