Hotel Capitol

From In Bucuresti
Jump to navigation Jump to search

==Hotel Capitol==[edit | edit source]

Adresa: Calea Victoriei Nr. 29 Ani in existenta: -Prezent
Adresa alternativa: (Google Maps)
In cladire au functionat: Societata Agricola(1911), Hotel Royal(1934) **Calea Victoriei **Hoteluri


In 1934 Hotel Royal.

Fig 2 - Calea Victoriei – Alaiul ceremoniei de învestire (la 19 februarie 1912) a Mitropolitului-Primat al României, Conon Arămescu-Donici, plecând de la Palatul Regal. Carte Poștală ilustrată circulată București-Paris la 15 marie 1912.
În partea stângă a imaginii, Hotelul Louvre (sau Luvru, cum era denumit atunci), aflat la intersecţia Străzii Constantin Mille cu Calea Victoriei, care arsese în februarie 1911, se află în reconstrucție după planurile arhitectului Arghir Culina.
Istoria Hotelului Capitol incepe in anii 1600, cand partea aceasta a Podului Mogosoaiei (Calea Victoriei) apartinea familiei Cocorascu. 
Acesta a vandut pamanturile din jurul manastirii lui Ch. I. Zerlendi, un renumit negustor de cereale care, cu ajutorul arhiectului Henri de Wurmb, a inaltat si a extins proprietatea. 
Acesta cladire va deveni biroul Societatii de Asigurare Anker din Viena. Mai tarziu, intre 1900 si 1905, cladirea este restaurata din temelii sub finantarea SAR Imobiliara. 
Astfel, cladirea devine cunoscuta sub numele de “Casa Luvru” datorita celebrului “Magasin de Luvru” ce ocupa parterul cladirii. Acest magazin era renumit pentru marfurile fine aduse de la Paris. 
Intre 1905 si 1910 in cladire existau mai multe birouri, precum Clubul Sportiv sau Societatea Scriitorilor Romani. Cladirea permitea inchirierea camerelor atat cu ziua, cat si pentru o perioada mai indelungata. Generala Societate Anonima de Asigurari isi avea birourile in aceasta cladire
In Februarie 1911, din cauza unui scurtcircuit la “Magasin de Luvru”, intreaga cladire este mistuita de flacari. 
In anul 1911 cladirea este remodelata şi extinsa de renumitul arhitect Arghir Culina. 
Mai tarziu, sub arhitectul Paul Smarandescu, in anul 1921, cladirea devine Banque Belge pour l’Etranger.
Cladirea Luvru devine locul preferat de intalnire al protipendadei bucurestene, al scriitorilor si artistilor renumiti ai orasului. odata cu deschiderea renumitei Café Royal, la parterul cladirii, in anul 1935. 
In 1950, in timpul comunismului, cladirea devine sediul Uniunii Centrale a Cooperativelor de Consum- CENTROCCOP.
In 1976 cladirea se inchide si, dupa drastice renovari si modernizari, se redeschide publicului sub numele de “Hotel Capitol”.    "Bucurestiul Secret"


Calea Victoriei Marele Magazin Luvru 13 februarie 1911

BUCUREȘTI, 13 februarie 1911 (zi cu ghinion).
Flancați de jandarmi, sute de bucureșteni, adunați în fața Hotelului Bulevard, privesc cu consternare focul ce mistuie imobilul situat pe colțul Căii Victoriei cu strada Sărindar (azi, C. Mille), la parterul căruia era instalat Marele Magazin Luvru, unde se vindeau cele mai fine mărfuri aduse de la Paris. Apartamentele de la etaj găzduiau atunci Societatea Scriitorilor Români, Clubul Sportiv și familiile unor scriitori.
Incendiul care a distrus complet clădirea a pornit de la un scurtcircuit la una dintre vitrinele magazinului. În următorii doi ani, pe acel loc a fost ridicat un imobil nou, cunoscut azi ca Hotel Capitol.
După cum se observă, construcția palatului Cercului Militar încă nu începuse. [bucurestiivechisinoi.ro]


Calea Victoriei – Alaiul ceremoniei de învestire (la 19 februarie 1912) a Mitropolitului-Primat al României, Conon Arămescu-Donici, plecând de la Palatul Regal. Carte Poștală ilustrată circulată București-Paris la 15 marie 1912.
În partea stângă a imaginii, Hotelul Louvre (sau Luvru, cum era denumit atunci), aflat la intersecţia Străzii Constantin Mille cu Calea Victoriei, care arsese în februarie 1911, se află în reconstrucție după planurile arhitectului Arghir Culina.










Links:

Hotelul Luvru

Istorie

https://tinyurl.com/mrdyev78

(Oficial Site)

ATUNCI ŞI ACUM: Hotel Capitol (bucurestiivechisinoi)