Hotel Imperial

From In Bucuresti
Jump to navigation Jump to search
Adresa: Calea Victoriei Nr. 51 Ani in existenta: 1870s-1933
Adresa alternativa: Calea(Podul) Mogosoaiei Nr. , Calea Victoriei Nr. 59(1929), Calea Victoriei Nr. 61-63 Google Maps
In cladire au functionat: Magazinul Wapnner
1890 Cafeul Labes-Hotel Imperial

Hotelul Imperial se afla pe Calea Victoriei, pe locul aripii nordice (Stirbei-Voda) a Palatului Regal. Era despartit de Palat de Strada Imperiala la sud. La nord se afla tronsonul vechi al strazii Stirbei Voda (In prelungirea Strazii Franclin de azi). Vis a vis pe coltul opus al strazii Franclin se afla Hotelul Manu.

In vecinatatea hotelului Imperial spre nord pe Calea Victoriei au existat Hotelurile High-Life (fost Manu sau Mano) si Splendid.

La inceput de secol XIX in acest loc se aflau froprietatile si casele lui Costache Cantacuzino. Pana cu putin inainte de construirea hotelului aici se afla un maidan cu cateva locuinte, una dintre ele adapostind un "pensionat" de baieti numit "Codreanu".

Dupa cum se vede din reclamele zilei numele initial al hotelului a fost Labes "Hotel Imperial". La parterul hotelului se afla o cafenea cu acelasi nume, "Cafeul Labes-Hotel Imperial". Cafeneaua isi schimba numele in "Cafee Imperial" si mai tarziu la inceput de secol XX o gasim sub numele de "Cafeneaua Kubler". De-a lungul timpului aceasta cafenea a fost locul de intalnire al multor personalitati bucurestene. Aici puteai intalni la vremea lor pe Mihai Eminescu, Vlahuta sau Macedonski.

In anii dinaintea Primului razboi mondial hotelul a suferit unele transformari, printre care cea mai majora a fost suprainaltarea cu doua etaje a aripii sudice.

La inceputul anilor 1930 multe proprietati din jurul Palatului Regal au fost expropriate pentru a face loc noului Palat Regal. Cladirile si biserica de pe Str. Sf. Ionica, la sud de palat au fost demolate. Hotelul Imperial si High-Life au fost demolate.

1882 Labes-Hotel Imperial
Strada Imperiala care se afla intre Palat si Hotel Imperial mergand spre est dispare. Strada Imperiala se termina la intersectia cu Str. Pictor Grigoresca(foata Modei) disparuta de asemenes. In aceasta zona se aflau la un moment dat si Grajdurile Regale si putin mai departe Biserica Stejarul care a suferit in urma bombardamentelor din 1944, si a fost demolata dupa cativa ani.

Intrarea pe strada Stirbei Voda este blocata de noua aripa a Palatului.

In spatele Hotelului Imperial, colt cu strada Stirbei voda, exista Magazinul Casa Wapnner I (Calea Victoriei nr. 61-63). Spre sfirsitul secolului al XIX-lea, I. Wapner, renumit negutator german, a adus in Bucuresti masinile de bucatarie Gebruder-Raeder din Darmstadt si sobele Godin din Bruxelles. Acesta oferea la începutul secolului XX, lampi pentru electricitate si gaz aerian, acesta fiind combustibilul obtinut prin trecerea unui curent de aer peste carbunele înrosit. Magazinul Wapnner, a functionat pana in anul 1935.

Hotelul Imperial nu mai apare in "Ghidul hotelurilor Bucurestene" incepand cu anul 1934.(Ghidul Bucurestilor pe 1934)



Links:

Hotel Imperial

Hotel Imperial