Monumentul Regelui Ferdinand

From In Bucuresti
Jump to navigation Jump to search

Monumentul Regelui Ferdinand (Google Maps)[edit | edit source]

Adresa: Sos. Kiseleff Nr. 7 Ani in existenta: 1939 - 1944
Adresa alternativa: Ani in constructie:1935-1937
Sculptori: Ivan Mestrovici Înălțime: 8,5 m si 25 de tone.
Materiale folosite: beton armat placat cu piatră de Banpotoc (soclul), bronz (statuile) *Monumente si Statui


Statuia ecvestra a Regelui Ferdinand in Bucuresti  1939-1944

 Regele Ferdinand al României a trait în perioada 1865-1927, fiind unul din marii înfaptuitori ai Unirii de la 1918 si al doilea rege care a contribuit la organizarea statului national unitar.
Cu toate ca ansamblul monumentar trebuia construit la citiva ani dupa moartea sa situatia nu a fost propice decit mult mai tirziu.
Sculptorul Ivan Mestrovici va fii cel care v-a complecta monumentul.

  Pentru realizarea ansamblului arhitectonic, doua amplasamente au intrat în cumpana: unul cu asezarea statuii Regelui Ferdinand si a porticului înconjurator la sudul Pietei, cu fata spre Bulevardul Buzdugan (Jianu) si altul, în care statuia e asezata în partea de Nord, cu fata spre Calea Victoriei.
Consideratii de ordin estetic si de economie în exproprieri, au facut sa se adopte cea de-a doua solutie. Ea evita darâmarea Palatului Functionarilor Publici si a altor imobile vecine, care vor fi amenajate în caracterul Pietei numai când se va cere reconstruirea lor.

 Spatiul necesar va avea 180 m – de la Muzeul Antipa la Minister – pe 220 m. Statuia Regelui Ferdinand va avea, în afara de soclu, 8,5 m înaltime si, turnata în bronz, va cântari 25 de tone. O frumusete deosebita va da statuii porticul circular care o va înconjura, cu pilastri de granit si precedat de coloane suportând, fiecare, câte o „victorie înaripata”, sculptate tot de Mestrovici”.

Informatiile despre soarta statuii sunt putini neclare.  Se pare ca tot ansamblul  a fost demontat si relocat ( intr-un depozit, locatie necunoscuta) pentru a fi curatat si resapat. Probabil in 1944. Din cauza conditiilor istorice monumentul nu a mai fost niciodata expus in Piata Victoriei, sau la Primul Rond.

La începutul lunii iunie 1948 Moscova a hotarât demolarea tuturor monumentelor ce le-ar fi reamintit românilor de singurul lor stat cu adevarat national. Soarta le fusese pecetluita pentru multa vreme, daca nu pe vecie: nu-si mai apartineau, pentru ei dictau altii, de departe. Au disparut peste noapte nu doar magnificele creatii semnate de Mestrovici, ci si toate statuile ce-i reprezentau pe Carol I si pe nepotul sau, tonul fiind dat de la Bucuresti.

 Unele variante mentioneaza faptul ca statuile bucurestene cu tema regalista au fost distruse de catre fost viceprimarul general al Bucurestiului Constantin Doncea, în 1948, în timp ce România se afla sub ocupația armatei sovietice. Acesta a fost un comunist ilegalist inca din anul  1933 si voia să se afirme în fața rușilor.

 Foarte putine documente fotografice au ramas.
 
Monumentul Ferdinand a fost inaugurat fara multa pompa pe data de 8 Decembrie 1940 dupa multe amanari si tergiversari. Anuntul oficial al evenimentului nu a aparut nici macar pe prima pagina a ziarelor. ”Opinia” din 26 septembrie 1940.


Medalie, " Monumentul Marelui Rege Ferdinand I". Avers: efigia regelui Ferdinand încununat cu lauri, din profil stânga; dedesubt inscripția gravorului E.W.BECKER. Pe margine, în partea superioară inscripția FERDINAND I. Tot pe margine, în stânga și dreaptă, crenguțe de lauri. În partea inferioară, anii 1865 1927 și 1914. Revers: inscripția SUB/ DOMNIA/ M·S·REGELUI CAROL·II·/ S'A RIDICAT/ MONUMENTUL/ MARELUI REGE/ FERDINAND I. Dedesubt, stema primăriei București, cu inscripția, PRIMĂRIA MUNICIPIULUI/ BUCUREȘTI/ 1940. Pe margine, în partea inferioară, PRIMAR GENERAL G.RAL V.DOMBROWSKI


Links: